Let op: Dit is niet het meest recente bericht; Klik hier om naar het nieuwste bericht te gaan
Post on : Friday February 25th 2022 | Post by : RonaldDe Graferedelijke Korenmolen is rond 1441 gebouwd in opdracht van de heren van Huis Bergh. De kasteelheren hadden het alleenrecht op het malen van koren. De inwoners waren verplicht om hun goederen bij de molen in Zeddam te laten malen. De Middeleeuwse gemetselde molen is de oudste nog werkende windmolen van het land. De molen staat opvallend op een heuvel aan de rand van het dorp.
Post on : Saturday February 12th 2022 | Post by : RonaldVlak bij de Oude Haven in Rotterdam staan sinds het begin van de jaren tachtig 51 kubuswoningen. De kubuswoningen zijn door Piet Blom ontworpen als een gekantelde kubus op een paal. Het Rotterdamse ontwerp is niet nieuw. Al eerder had Blom in Helmond kubuswoningen ontworpen. Een van de woningen is opengesteld voor bezoek. Vanuit het kleine halletje onder in de kubus, leidt een trap naar het woonvertrek. In een hoek is de keuken gesitueerd. Door de ramen kijk je op de lager gegelegen straat. Eén verdieping hoger liggen twee slaapkamers en een kleine badkamer. Tenslotte bereik je de tweede verdieping. Een ruimte in de top van de kubus. Aan alle zijde zijn ramen. Hiervandaan zie je de andere kubuswoningen en de stad Rotterdam. De woning is grappig, maar praktisch lijkt het mij niet. Geen kast past tegen de schuine wanden.
Post on : Saturday February 5th 2022 | Post by : RonaldAl bij het binnenrijden van het dorp Oudenbosch kun je de enorme basiliek niet ontgaan. In 1867 liet men deze Rooms-Katholieke kerk bouwen naar het voorbeeld van de Sint Pieter in Rome. Sinds 1912 mag de kerk officieel de term basiliek voeren. Hoewel de basiliek van Oudenbosch maar liefst zestien keer in de Sint Pieter van Rome past, is de kerk imposant om te bezichtigen. vanaf de 28 meter hoge balustrade van de koepel is de pracht van de kerk goed te zien. De kerk is ontworpen door de beroemde architect Cuypers. De kerk is opgetrokken uit bakstenen, maar hier is in de kerk niets meer van de zien. Het marmer op de muren en pilaren is echter veelal geschilderd.
Post on : Saturday February 5th 2022 | Post by : RonaldIn 1583 werd in opdracht van Willem van Oranje een vesting gebouwd op een strategische plek aan het Hollands Diep. Met deze vesting kon men aanvallen over het water afslaan. De vesting is genoemd naar zijn opdrachtgever, Willem van Oranje. In 1793, twee eeuwen later, speelde Willemstad opnieuw een belangrijke rol. De vesting werd belegerd door het Franse leger. Dagenlang werden er kogels afgevuurd. Door onder andere de polder rond de vesting onder water te zetten, kun men de Franse aanval afslaan. De opmars van de Fransen was gestuit.
Post on : Sunday January 23rd 2022 | Post by : RonaldOp het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug werd in 1804 een monument opgericht ter ere van Napoleon Bonaparte. het monument bestond uit een uit aarde opgetrokken piramide met een houten toren. De Franse troepen hadden Nederland bezet en het bouwen van de toren gold als een soort tijdverdrijf. De Pyramide van Austerlitz is, inclusief de toren, 33 meter hoog.
Post on : Friday January 21st 2022 | Post by : RonaldSchoonhoven en Nieuwpoort zijn twee vestingsteden aan weerszijde van de Lek. Door de strategische ligging kon men vanuit de vestingen de scheepvaart controleren. Vooral in Nieuwpoort is de vestingsmuur nog grotendeels in tact. Onder het stadhuis, in het midden van de vesting, ligt een sluisje. Door deze sluis kon men vroeger het omliggende land onder water zetten. In het rampjaar 1672 werd Nederland aangevallen door de Fransen, de Engelsen en de bisschoppen van Munster en Keulen. De Fransen troepen belegerden de vestingen van Schoonhoven en Nieuwpoort. Hierna werd besloten de vesting te verstevigen en uit te breiden. Tegenwoordig is Nieuwpoort een van de best intact gebleven vestingen van Nederland.
Post on : Sunday January 2nd 2022 | Post by : RonaldRond 1850 bestond behoefte aan een spoorverbinding tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch. De spoorlijn liep dwars door het moerasachtige gebied de Moerputten. Over de natte gronden werd de 600 meter lange Moerputtenbrug aangelegd. In 1888 werd gestart met de aanleg van de spoorlijn. Bij de aanleg hield men rekening met een dubbel spoor. Deze zou er nooit komen. De spoorlijn werd onrendabel en in 1987 besloot men de brug te slopen. Gelukkig heeft de Federatie tot behoudt van de Langstraatspoorbruggen de sloop weten te voorkomen. Sinds 1998 is de Moerputtenbrug een rijksmonument en is de brug in handen van Staatsbosbeheer. De brug waar ooit de grote locomotieven over reden is tegenwoordig het domein van natuur wandelaars.
Post on : Friday December 31st 2021 | Post by : RonaldTraditioneel sluiten we het jaar af met een groep vrienden. Dit jaar vieren we oud en nieuw in een groepsaccommodatie in Eerde. Een mooi huis met voldoende kamers voor alle gezinnen. In de omgeving van Eerde en van Sint-Oedenrode zijn mooie wandelingen te maken.
Post on : Saturday December 18th 2021 | Post by : RonaldIn de eerste wereldoorlog was het Belgische Ieper jarenlang het strijdtoneel. De opmars van de Duitse troepen stopte net voor Ieper. De geallieerden verdedigde de stad. Beide troepen groeven zich in in loopgraven. Tijdens de oorlog zijn verschillende slagen gevoerd om land te winnen. De meeste aanvallen liepen spaak. De laatste slag eind 1917 leidde het begin in van het einde van de oorlog. De stad Ieper is nooit in handen gekomen van de Duitsers, maar de schade was enorm. Door de jarenlange strijd stond geen huis meer overeind. De huizen, de kathedraal en de Lakenhalle zijn gelukkig in oorspronkelijke stad herbouwd. In het Fralnders fields museum wordt het verloop van de strijd uitgelegd.. Bij de Menenpoort worden nog iedere dag de slachtoffers van de oorlog herdacht. Rond de stad liggen talrijke begraafplaatsen. Bij veel graven is de naam van de gevallen soldaat onbekend.
Post on : Saturday December 11th 2021 | Post by : RonaldDe mist hangt laag over de heide in Bussum. De wandelroute over de hei maakt deel uit van het Voetstappenpad. Dit pad is een ronde van vijfentwintig kilometer rond Hilversum. De route dateert al uit 1939. Het werd destijds aangelegd ter ere van het 65-jarig bestaan van de Gooise natuurvereniging.
De route loop praktisch overal door de natuur. Alleen aan de westzijde is de stad Hilversum uitgebreid. Enkele kilometers lopen hier door een industriegebied.
Post on : Friday December 10th 2021 | Post by : RonaldIn 1915 ontwierp architect Dudok het stadhuis van Hilversum. Het opvallende gebouw is opgetrokken uit speciaal gebakken gele stenen. Dudok bedacht allerlei foefjes om het gebouw minder kolosaal te laten lijken. Hij gebruikte veel ramen en bouwde het stadhuis rond een binnentuin. Dudok ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook de details in het gebouw. Van deurknoppen, stoelen tot de lampen. Het is een mooie en bijzonder samenspel. Een rondleiding toont de trouwzaal, de burgerzaal en de raadzaal. Alles tot op detail ontworpen door de Hilversumse huisarchitect. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de toren. vanaf de top is er uitzicht over heel Hildersum
Post on : Saturday November 20th 2021 | Post by : RonaldOnder het huis is de koelste plek. Dat is nu en dat was vroeger. Levenmiddelen werden daarom al in de zestiende eeuw in de kelder opgeborgen. Door de ligging aan de Zuiderzee had men in Edam te maken met eb en vloed. Door het wisselende grondwaterpeil was het onmogelijk om kelders onder de huizen te bouwen. Om dit op te lossen koos men voor een drijvende kelder. De kelder kwam omhoog tijdens vloed en daalde weer tijdens eb. Het grondwater hield de goederen koel. Wel moest men alert zijn bij hoog water. Wanneer de drijvende bak tegen het plafond aan zou komen kon het hele huis ontzet worden. In het Edammer museum is de drijvende kelder te bezichtigen.
Post on : Saturday November 20th 2021 | Post by : RonaldHet carillon van Monnickendam is het oudste nog werkende carillon van Nederland. Aan het einde van de vijftiende eeuw werd het klokkenspel in de toren in gebruik genomen. Destijds was men nog niet in staat om de klokken toonvast te maken. De toon van de klokken zit er net een beetje naast. Toen men vijftig jaren later de klokken wist te vijlen waardoor de toon zuiver werd, had Monnickendam geen geld. Zij bleven zitten met het valse carillon. het dorp werd door de omliggende dorpen hier vaak mee gepest. Tegenwoordig is men juist trost op de valse noten. De klokken zijn de oudste van Nederland die nog iedere dag een deuntje laten horen.
Post on : Sunday November 7th 2021 | Post by : RonaldTelkens wanneer ik iemand vertelde dat ik een weekendje naar Luik zou gaan, vroeg iedereen wat ik daar in vredesnaam ging doen. Luik heeft het imago van een vervuilde industriestad. Wanneer we het hotel in het centrum van de stad uitlopen, lijkt dit in eerste instantie de waarheid. Vervallen panden in smalle rommelige steegjes. Al snel blijkt dit beeld niet het beeld van Luik. Gezellige terrasjes en mooie gebouwen. Eén van de top attracties van de stad is de trap naar de citadel. iedere toerist moet de 374 treden tellende trap beklimmen. Vanaf de top is er een mooi uitzicht over de stad. In het zuiden ligt het moderne station van Gent. Een ware blikvanger.
Post on : Wednesday October 27th 2021 | Post by : RonaldWanneer ik aan kom lopen bij Molen de Adriaan, blijk ik net te laat voor de rondleiding. De rondleiding start ieder half uur. Ik heb de start net gemist, vraag ik beleeft. Nou eigenlijk niet. Er was niemand voor de rondleiding. De gids vindt het geen probleem om mij alsnog rond te leiden. In 1778 werd de molen op één van de oude verdedigingstorens gebouwd. Hierdoor stond de molen hoog genoeg om wind te vangen. In 1932 speelde zich een ramp af. De Molen de Adriaan brandde volledig af. Jarenlang stond de ruïne van de molen aan de Spaarne. De molen werd in 2002 opnieuw opgetrokken en herbouwd. Hoewel de molen nieuw is, is de molen in volledige oude staat versteld. Uitvoerig krijg ik iedere detail van de molen uitgelegd. Erg interessant.