Let op: Dit is niet het meest recente bericht; Klik hier om naar het nieuwste bericht te gaan
Post on : Saturday May 14th 2022 | Post by : RonaldWaar nu de ruïnes van Perge liggen, stichtten de Grieken rond de jaartelling de hoofdstad van het oude Pamphylia. De stad bloeide op onder de Grieken en werd overgenomen door de Romeinen. Midden op het terrein zien we de restanten van twee twintig meter hoge torens van de toegangspoort. De zuilengalerijen geven aan waar de wegen vroeger liepen. Ook de centrale Agora is omringd door zuilen. Op de renbaan konden toeschouwers de wedstrijden volgen en in het theater voorstellingen.
Post on : Friday May 13th 2022 | Post by : RonaldDe oude haven van Antalya wordt gevormd door een natuurlijke inham. Hierdoor was dit al vroeg een veilige plek voor schepen. Al in 159 vC werd de stad gesticht. In de jaren tachtig van de vorige eeuw groeide de stad snel door het toerisme. Antanya telt tegenwoordig meer dan een miljoen inwoners. Het oude historische centrum met de smalle straatjes bestaat praktisch alleen uit restaurants, bars, hotel en toeristenwinkeltjes. Wij verblijven ook in een hotel in het centrum. Vanuit ons hotel wandelen we langs de bezienswaardigheden.
Post on : Friday May 13th 2022 | Post by : RonaldEr gaat niets boven een goed en uitgebreid ontbijt in ons hotel in de oude stad van Antalya
Post on : Friday May 13th 2022 | Post by : Karin MeijerZo dat ziet er lekker uit. Jullie komen niet om van de honger in ieder geval. Geniet van jullie reis
Post on : Friday May 13th 2022 | Post by : Nicolette BlomZo hadden ze niet meer?
Post on : Thursday May 12th 2022 | Post by : RonaldNet is de buitenwijken van de stad Antalya ligt de Düden waterval. Rond de waterval is een parkje aangelegd met horeca en tafeltjes. Veel mensen komennhier om in de schaduw te zitten. De waterval is van beide zijde te bekijken. Via een trap door een grot komen we ook achter het vallende water. Grappig om van achter de waterval het water te zien vallen.
Post on : Wednesday May 11th 2022 | Post by : RonaldVanuit de natuurlijke hotspring boven op de berg loopt het sterk kalkhoudende water over de berghelling. Het kalk zet zich af tegen de berghelling. De berghelling kleurt wit. We parkeren de auto in het dorp Pamukkale. Vanaf de toegangspoort komen we bij de kalkafzetting. Hier moeten de schoenen uit. Op blote voeten lopen we over de kalkafzetting omhoog. Onder ons door stroomt af en toe het kalkhoudende water. Dit geeft een mooi gezicht bij de bassins. Het fel blauwe water afgezet tegen de witte kalk. Boven de witte berghelling ontstaan donker wolken. Houden we het droog? Voorzichtig lopen we verder naar de top. Boven aan liggen de beroemde bassins. Helaas staat hier vandaag geen water in. Men kiest met kanaaltjes per dag welke bassins gevuld worden met water om zo alle baden regelmatig van water te voorzien. Als we bijna boven zijn steekt een harde wind op. Parasols waaien om. Snel lopen we naar de horeca om te schuilen. Helaas blijft het regenen. In de regen lopen we terug.
Post on : Wednesday May 11th 2022 | Post by : RonaldNiet ver van Efeze ligt het oude Turkse dorpje Sirince. Rond de smalle straatjes van het dorpje staan de typisch Ottomaanse huizen. Witte huizen met kleine raampjes en oranje daken. In het dorp wordt wijn geproduceerd. In de vele kraampjes langs de straatjes wordt wijn aangeboden. Wij proeven een klein beetje van de zoete rode wijn.
Post on : Tuesday May 10th 2022 | Post by : RonaldVandaag brengen we een bezoek aan de oude stad Efeze. Efeze was een belangrijke stad in de klassieke oudheid. Voor gelovigen die de godin Artimes vereerden van Efeze een belangrijk pelgrimsoord. De stad Efeze is tegenwoordig de balngrijkse atchelogische site van Turkije en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Het is mooi te zien hoe de stad vroeger ingedeeld was. Via de zuilen straat komen we bij de façade van de bibliotheek. De façade van twee verdiepingen hoog is een van de hoogtepunten van Efeze
Post on : Monday May 9th 2022 | Post by : RonaldMet Marco ben ik een weekje in zuid West Turkije. Vanuit Antalya rijden we westwaarts naar de oude historische stad Aphrodisias. Vanaf de tweede eeuw voor Christus tot de vijfde eeuw na Christus was de stad een belangrijk heiligdom ter ere van de Griekse godin Aphrodite. Van de tempel van Aphrodite zijn veertien zuilen opnieuw opgetrokken. De tempel vormde vroeger het hart van de stad. De Tetrapylon uit de tweede eeuw nC behoort tot een van de mooiste bouwwerken van Aphrodisias. De poort met de vier groepen van Korinthische zuilen vormde de toegang tot de stad.
Post on : Saturday May 7th 2022 | Post by : RonaldWouter en ik dalen 163 treden af naar de mergel groeve. Vroeger werd hier actief mergel gewonnen. Hierdoor is een gangenstelsel ontstaan onder de grond nabij Valkenburg van ruim zeventig kilometer. Nog altijd wordt hier mergel gewonnen, maar de gangenstelsels worden ook gebruikt voor een mountainbike tour. Onder aan de trap staan de fietsen klaar. De gangen zijn laag. Een helm is geen overbodige luxe. Laag op de fiets volgen we de gids. Gelukkig hebben alle fietsen verlichting, want het is donker onder de grond. De gids kiest zijn route. Het is leuk dat het geen standaard vastgelegde route is. Hierdoor komen we ook af en toe tegenliggende groepen tegen. We stoppen enkele keren. Helemaal achterin het mergelstelsel ligt de kapel. Een grote ondergrondse kerk. Indrukwekkend. Na twee uur fietsen zijn we weer bij het startpunt. Wat een ervaring. Nu alleen nog de 163 treden weer omhoog.
Post on : Sunday May 1st 2022 | Post by : RonaldHet is vandaag 1 mei en het is al weer zes jaar geleden dat we vertrokken vanuit Amsterdam voor onze wereldreis naar Tokyo. Net als voorgaande jaren komen we ook dit jaar weer bijeen. Nog voordat we aan tafel zitten komen de herinneringen weer boven alsof we het gisteren beleefd hebben. Zoals ieder jaar tijdens de reünie vliegt de avond voorbij.
Post on : Sunday May 1st 2022 | Post by : RonaldNa een bijzondere overnachting in kasteel Sterkenburg, sluiten we ons kastelenweekend af met een bezoek aan slot Zuylen. De familie van Zuylen liet in de dertiende eeuw een woontoren bouwen nabij de Vecht. Na de vernietiging tijdens een conflict met de Utrechters in de 15de eeuw, werd honderd jaar later op de fundering van de ruïnes een imposant slot gebouwd. In de achttiende eeuw onderging het slot, in opdracht van de toenmalige familie van Serooskerken, een grote gedaanteverandering. De linkerzijde werd aangebouwd om het kasteel een symmetrisch uiterlijk te geven. Een van de bekendste bewoonsters was Belle van Zuylen. Onder deze pseudoniem schreef Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken boeken en gedichten.
Post on : Sunday May 1st 2022 | Post by : jan van loenenEen echt kasteel weekend. En zijn jullie inmiddels ook geridderd of is dat van een andere orde. Leuk om jullie belevenissen te lezen. Inside Amerongen en Zuilen staan nog op de bucketlist staan
Post on : Saturday May 7th 2022 | Post by : RonaldBeide kastelen zijn zeker aan te raden
Post on : Saturday April 30th 2022 | Post by : RonaldIn 1261 werd kasteel Sterkenburg gebouwd in opdracht van Graaf Otto II. De oorsprong van het kasteel is een echte burcht met een toren met 2,5 meter dikke muren. Het kasteel Sterkenburg behoort tot de drie oudste kastelen van Utrecht. In het kasteel kan overnacht worden. De torenkamer is de hoogste en bijzonderste Middeleeuwse slaapkamer van Nederland.
Post on : Saturday April 30th 2022 | Post by : RonaldHet is een flinke klim naar jullie kamer, waarschuwt Joris, de beheerder van kasteel Sterkenburg. Jullie slapen helemaal boven in de toren. Hij gaat Nicolette en mij voor op de smalle stenen wenteltrap. De toren stamt nog uit de dertiende eeuw, legt Joris uit, terwijl hij de kamerdeur opent. Boven in de oude toren van kasteel Sterkenburg bevindt zich een sfeervol ingerichte kamer. Een gemetselde koepel vormt het plafond. Een indrukwekkende kroonluchter hangt in het midden. Wat een leuke en bijzondere locatie om te overnachten.
Post on : Sunday May 1st 2022 | Post by : TonHet spookt er Ronald 😎🤣ðŸ‘
Post on : Saturday April 30th 2022 | Post by : RonaldNiet ver van Wijk bij Duurstede ligt het kasteel Amerongen. Al in de tiende eeuw stond hier een woontoren. In het rampjaar 1673 werd het kasteel door de Franse bezetters platgebrand. Direct besloot men het kasteel opnieuw op te bouwen. In 1918 vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Amerongen na de verloren Eerste Wereldoorlog. In het kasteel deed hij formeel afstand van de troon. De gevallen keizer bleef nog anderhalf jaar in het kasteel voordat hij naar Huis Doorn verhuisde. Sinds 1977 wordt het kasteel beheerd door een stichting en is het als museum opengesteld voor bezichtiging.
Post on : Friday April 29th 2022 | Post by : RonaldDit weekend staat in het teken van kastelen. Nicolette en ik beginnen ons weekend met een overnachting op de Markt in de vestingstad Wijk bij Duurstede. Wijk bij Duurstede heeft zijn oorsprong rond de in 1270 gebouwde woontoren. De toren groeide uit tot Kasteel Duurstede. In 1300 kreeg de stad haar stadsrechten. Vanaf ons hotel in het centrum wandelen we door het historisch stadje. In het park liggen de restanten van het kasteel. Nog altijd is het kasteel een geliefde plaatst voor huwelijken. Ook vandaag is een besloten feest gaande. Wij keren terug naar de Markt en bestellen iets te eten in een van de gezellige restaurantjes.